IVO VAN DER BENT
Fotogaaf Ivo van der bent (1983) studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. De door Ivo gewonnen Fotoacademie Award voor Documentaire Fotografie leidde tot diverse opdrachten. Eerst werkte hij vanuit Den Haag, tegenwoordig woont Ivo in Amsterdam Noord, waar hij ook zijn werkruimte heeft.

In zijn werk, voornamelijk in opdracht voor redactionele en commerciële partijen, combineert Ivo de wensen van zijn klant met zijn heel eigen opvattingen over fotografie, zonder afbreuk aan laatstgenoemde te doen:
Ik doe mijn eigen ding. Dat is tenslotte wat zij willen: mijn foto. 
Ik werk volgens richtlijnen van de klant en houd rekening met hun wensen, maar eenmaal ter plaatse met mijn camera laat ik mij door de locatie en persoon inspireren. Ik werk met de aanwezige elementen om tot een pakkend beeld te komen.

Ivo’s fotografie “is niet bedoeld om mooi te zijn.” Hoewel Van der Bent wel degelijk rekening houdt met de esthetische kant van zijn foto’s, is het niet zijn intentie om per se de meest aangename of sierlijke kant van zijn onderwerp vast te leggen.
Zijn interesse ligt op de rand van conceptueel en realiteit. Hoewel Ivo’s beelden op het eerste gezicht soms snapshots lijken, komen bij nadere beschouwing de sterke composities en aandacht voor detail naar voren.

Ivo van der Bents eigen sterke persoonlijkheid, zijn directe benadering van het onderwerp, een voorliefde voor eigenaardige situaties en oprechte onverschilligheid wat betreft het trekken van conclusies, stellen hem als fotograaf in staat om wenkbrauw-optrekkende beelden te maken. Als kijker zijn we direct betrokken, maar we kunnen het beeld niet beïnvloeden.
Zelfs al lijkt het soms of Ivo’s foto’s vragen om een oordeel, is er niet daadwerkelijk ruimte voor dat oordeel;
wat je ziet is wat je krijgt – Ivo’s foto’s.

Ivo van der Bent is beschikbaar voor assignments. Neem contact op met Lumen Photo voor meer informatie.